Psk..Tuğba Kara


KIYAFETLERİMİZ VE BEDEN İMAJIMIZIN RUH HALİMİZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Peki ya güzel hissetmeniz için zayıf olmanız gerektiğine mi inanıyorsunuz?


Beden Dismorfik Bozukluğu (Beden Algısı Bozukluğu) Nedir? Belirtileri,  Nedenleri ve Çözüm Yolları | Hiwell

KIYAFETLERİMİZ VE BEDEN İMAJIMIZIN RUH HALİMİZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kıyafetlerinizin duygu durumunuz ve başkalarının sizi nasıl algıladığını etkilediğini biliyor muydunuz? Peki ya güzel hissetmeniz için zayıf olmanız gerektiğine mi inanıyorsunuz? 

 Kıyafetlerimiz duygu durumumuzu ve başkalarının bizi nasıl algıladığını oldukça etkiler. İlişkilerimizde olduğu gibi kıyafet seçimlerimizde de duygularımızı farkına varmak, onları anlamak ve değerlendirmek önemlidir. Giysilerimiz bizi mutlu edebilir, güçlü hissettirebilir ve daha özgüvenli hissetmemizi sağlayabilir. Kendinizi şık hissettiğiniz bir elbiseyle katıldığınız özel bir davet, daha rahat ve mutlu hissetmenizi sağlayabilir. Bir iş görüşmesinde kendinizi yansıtmadığınızı düşündüğünüz bir kıyafet ise görüşmenizin de olumsuz geçmesine neden olabilir. Northwestern Üniversitesinde yapılan bir araştırmada giydiklerimizin düşüncelerimiz ve davranışlarımız üzerinde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. “Laboratuvar Önlüğü” olarak bilinen araştırmada iki farklı denek grubu mevcuttur. Gruplardan birine giydikleri önlüğün doktor önlüğü ve diğer gruba ise ressam önlüğü olduğu söylenmiştir.  Kendilerine doktor önlüğü olarak söylenen grup, görevini ciddiyetle yapmış ve iyi bir performans sergilemiştir. Bu örnekte olduğu gibi kıyafet seçimimizin içinde nasıl hissettiğimiz, yaptığımız işi ve bunu diğerlerine nasıl yansıttığımızı etkiler. Kendinizi daha iyi tanımak ve anlamak için işe kıyafetlerinizin sizin üzerinizdeyken ne düşündüğünüzü fark ederek başlayabilirsiniz. Çünkü bazen duygularımız düşüncelerimizden doğmaktadır. Haliyle gün boyunca içinde kalacağınız kıyafetin sizi nasıl hissettirdiği yaşamınızın gidişatını da etkileyecektir. 

 Moda endüstrisi, sosyal medya veya diğer medya türleri özellikle kadınlara zayıf olma konusunda baskı yapmaktadırlar. Kadınlara özellikle şu mesaj veriliyor: “Ne kadar zayıfsan o kadar güzelsin.” İdeal beden baskısının bu kadar görünür olması bireylerde beden imajı bozukluklarına yol açabilir. İstediği beden ölçülerine sahip olamadığı için mutsuz olan ve kişinin kendini sevmesi ve değer vermesi için zayıf olması gerektiğine inanan o kadar çok kadın var ki! Sağlıklı olmak ve fit görünmek için bireyin kilosuna dikkat etmesi ve spor yapması önemlidir.  Sağlıksız olan durum ise bireyin kendisini sevmesi için ideal ölçülere sahip olması gerektiğine inanmasıdır. Zayıf olduğu zaman güzel olacağına inanan her kadının öncelikle olduğu haliyle de kendisini kabul edebilmesi ve değerli oluşunun bunlara bağlı olmadığına inanması gerekir. “Güzel olmak için ideal ölçülere sahip olmalısın.” şeklindeki yanlış dayatmaları kabul etmemeli ve kendini bunlardan bağımsız değerli olduğuna inanması için gerektiğinde psikolojik destek almalıdır. 

“Kendimizi ne kadar tanıdığımız ve anladığımız ciddi derecede önemlidir ama bütün kalbinle yaşamak için daha da gerekli başka bir şey vardır; kendini sevmek.”

Brene Brown

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1