ERKEKLER NEDEN ALDATIR?
Bizler çoğu zaman aldatılan tarafa odaklanır, o kişinin duygusal dünyasını iyileştirmeye, tamir etmeye çalışırız. Tabi zaman zaman da aldatan tarafa odaklanır şu soruların cevaplarını da merak ederiz “çokta güzel karısı var neden aldattı acaba?” “birlikteyken gayet mutluydular ne oldu birden bire aldatma ihtiyacı hissetti?”
Aldatma eylemi temelde çiftlerin aralarındaki iletişim gibi birtakım eksiklikleri ve sorunları barındırır. Bu eksiklikler uygun bir şekilde tamamlanmadığında ve sorunlar çözüme kavuşmadığında ilişkinin dengesi bozulmaktadır. İlişkideki denge bozulduğunda kadınlar ilişkideki problemlerini erkeklerden daha kolay bir şekilde çevresiyle paylaşabiliyorken erkekler ise bu konuda zorlanabilir ve içlerindeki boşluk hislerini başka bir kadınla doldurma arzusu içinde olabilirler. Bu arzu erkeği aldatma eylemine itebilir. Ancak “Erkekler neden aldatır? sorusunun cevabı yalnızca bununla sınırlı değildir. Erkeklerin aldatma motivasyonunu tetikleyen bilişsel, duyuşsal ve ilişkisel yönden birçok faktörün bulunduğu söylenebilir.
- Kadının Anne Olduğunda Kadınlık Rolünden Uzaklaşması
Çiftler evlilik hayatına adım attıktan sonra çocuklarının dünyaya gelmesiyle birlikte kadın tüm mesaisini çocuğuna iyi bir anne olmaya çalışarak harcamakta bu süreçte öz bakımını ve kadınlık rolünü ihmal edebilmektedir. Erkek, bekar hayatından dolayı evde bir annenin olmasına aşinadır ve ona nasıl yaklaşması gerektiğini bilir. Erkeğin evde çok değer verdiği, istek ve beklentilerini yerine getirdiği bir anne olması ona karşı iyi bir evlat olmaya çabalamasına neden olabilir. Ancak dışarı çıktığında bekarlık yaşamındaki serseri tarafını hatırlar ve ona dönme isteği içerisinde aldatmaya yönelebilir.
- Kırgınlığın Öfkeye Dönüşerek İlişkisel Mesafenin Artması
Erkekler ilişkilerinde kırgınlıklarını dile getirmeyi güçsüzlük olarak gördüklerinden kırgınlıklarını ya içlerinde yaşamayı tercih etmekte ya da görmezden gelmektedirler. Fakat bu kırgınlıklar ilişkide karşı tarafa kendini kızgınlık, öfke patlamaları şeklinde yansımaktadır ve bu da ilişkinin dinamiğini olumsuz etkilemekle birlikte çoğu zaman çiftlerin birbirlerinden uzaklaşıp soğumalarına neden olabilmektedir. Bu uzaklaşmanın etkisiyle erkeğin kırgınlık ve öfke duygularının yanına bir de yalnızlık duygusu eklenir. Erkek bu duygularla başa çıkabilmek, kendini yatıştırabilmek adına haz odaklı eylemlere (aldatma, alkol vb.) başvurur.
- Ebeveynleri Tarafından Yetiştirilme Tarzı
Cinsel kimliğin oluştuğu süreçte anne-babanın erkek çocuğu “erkektir yapar.” anlayışı çerçevesinde büyütmesi çocuğun yetişkin yaşamında gerçekliğin sınırlarının kadın ve erkek için farklılaştığı inancına sahip olmasına neden olur. Kadın için ayıp ve günah sayılan her şey erkek tarafından yapılmasının normal olduğu düşüncesi içinde hareket eder.
- Yalnızlık Duygusundan Kaçma Ve İçindeki Boşluk Hissini Tamamlama Arzusu
Erkekler güçlü, özel olma ve beğenilme arzusu içindedir ve kadınların dünyasının merkezinde olmayı severler. Kadınlar kariyere odaklanıp iş yaşamını ya da çocuk dünyaya geldikten sonra anne olmayı merkeze aldıklarında fark etmeden çiftlerin arasındaki duygusal-cinsel paylaşımlar azalabilir. Bu durumda erkek ilişkiden doyum alamaz hale gelir ve kendini yalnız hissedip boşluğa düşebilir. Böyle olduğunda başka bir kadınla yakınlık kurma olasılığı artar.
- Partnerinden Ayrılmayı Daha Kolay Hale Getirme
Bazı erkekler partnerlerine karşı içlerindeki sevgi bitmiş olsa da ayrıldıklarında yalnızlık hissinden ve boşluk duygusunu dolduramamaktan korktukları için ayrılamazlar. Bu yüzden de bir yandan yeni bir partner arayışı içine girebilmektedirler.
- Ağır Bir Kişilik Bozukluğuna Sahip Olma
Ciddi boyutta kişilik bozukluğuna sahip olan erkeklerde dürtü kontrolleri (aşırı kötü-aşırı iyi olma) sağlamada yetersiz oldukları, kimlik karmaşası yaşamaları, empatik olamama gibi bazı problemler görülmektedir. Bu kişiler çok uçlarda hareket edebilirler. Aldatma eylemini zaman zaman çok sert bir şekilde reddedebilirken zaman zaman da olağan bir şey olarak kabul edebilmektedirler.