Tarih: 05.04.2023 10:12

Zonguldak, Kozlu ve Kdz. Ereğli’de 53 köy karantinaya alındı

Facebook Twitter Linked-in

Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı 24 Mart 2023 tarihinde Sivriler köyü’nde Murat Arık’a ait işletmede tespit edilen şap hastalığı nedeniyle 3 kilometre çapındaki alanda karantina uygulamasına gidildiğini belirterek köy muhtarlarını ve ilgili kurumlara gerekli tedbirleri almaları uyarısında bulundu. Kdz. Ereğli Kaymakamı Yapıcı ilgili kurumlara gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi: “Kozlu İlçesi Sivriler köyü Dere Mahallesinde TR67-3942 İşletme numaralı Murat Arık'a ait işletmede 24.03.2023 tarihinde çıkan Şap Hastalığı sebebiyle 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri. Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kamımın ilgili hükümlerince koruma ve gözetim bölgelerinde hastalığın yayılışını önlemek anacıyla İdari ve fenni tebdiller alınmıştır.

Şap Hastalığına yönelik 3 kın çapta koruma bölgesi oluşturulmuş olup Kozlu İlçesine bağlı; Sivriler (Dere Mah.). Çırgan, Çamköy .Sivriler (Merkez, Güvercinlik, Aşağıkurca, Çıkışlar) Futa, Çardaş ,Koruma bölgesinin dışında kalan 7 kilometrelik çapta gözetim bölgesi oluşturulmuş olup .Kozlu İlçesine bağlı; Kızılcakese, Aşağıçayır. Saka. Uzungüney, Kargalar, Köserecik, Dağköy, Balçıklı, Ebegümeci, Dereköy, Bozca, Akşeyh, Ense, Yalıma, Örencik, Gücek Merkeze bağlı; Ayvatlar_ Alancık, Karapınar. Kumtarla, Olukyanı, Saraycık. Sarmısak. Taşçılar İlçemize bağlı; Akkaya, Alacabük, Aşağıkayalıdere, Aydın, Çaylıoğlu, Çaylıoğlu-KocaIar. Dağlıca, Düzpelit. Elmacı. Esenköy. Güllük, Güneşli, Hacıosmanlar, Hacıuslu, Hasbeyler, İskenderli, Kirencik, Ortaköy, Öğberler, Vakıf, Yazıören, Yeniköy. Yukarıhocalar mahalle ve köylerine kısıt konulmuş karantinaya alınmıştır. Yasal süre çerçevesinde hastalık sönüşü yapılana kadar kordon ve karantina tedbirleri alınmalı, gerekli uyarı ve bilgilendirmelerde bulunulmalıdır. Koruma ve gözetim bölgesinde bulunan mahalle ve köylerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan ve hayvansal ürünlerin sevki ve nakliyatı hastalık sönüşü yapılana kadar yasaklanmıştır.

Hastalığın yayılımını önlemek için köylere büyükbaş ve küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları hastalık sönüşü yapılana kadar yasaklanmıştır. Alınan tedbirlerin özellikle yetiştiricilere duyurulması amacıyla köylerde mahalli ilan vasıtalarıyla İlan edilmesi ve alınan tedbirlerin aksine hareket edenler Hakkında 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı, gıda yem kanununun 66. Maddesine göre yasal işlem yapılacağının yetiştiricilere duyurulması hususunda: Gereğini arz/rica ederim




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —