• BIST 100

    14046,35%0,45
  • DOLAR

    42,61% 0,05
  • EURO

    50,11% 0,53
  • GRAM ALTIN

    5780,30% -0,21
  • Ç. ALTIN

    9296,09% 0,04

Yaptığı yılan robotla depremde mahsur kalanlar kurtarılabilecek

Yaptığı yılan robotla depremde mahsur kalanlar kurtarılabilecek

Gündem 9.05.2024 14:56:04 201 0
Yaptığı yılan robotla depremde mahsur kalanlar kurtarılabilecek
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Murat Gökmen, gerçek bir yılanı model alarak 3 boyutlu yazıcıyla zorlu çevre şartlarında hareket kabiliyetine sahip keşif, gözlem, araştırma, tıp ve askeri amaçlı kullanılabilecek "Biyomimetik Akıllı Yılanımsı Robot" olan “BİYROT 01”i üretti.
Ankara Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Cevat Özarpa danışmalığında ve KBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen yılan model alınarak yapılan ve yüksek hareket kabiliyetine sahip olan BİYROT 01, üzerinde bulunan sensörler sayesinde gerçek bir yılan gibi engellere takılmadan hareket edebilme özelliği sayesinde araştırma, gözlem, inceleme, keşif, tıp ve askeri amaçlı olarak kullanılabilecek. Bu alanda Türkiye’de yapılan ikinci çalışma olan robot, biyolojik yılanın yaptığı hareketlerin tamamını yapabilmekle birlikte yılan tarafından yapılamayan iki hareketi de gerçekleştirebiliyor.
Arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere bir robot geliştirme projesini başlattıklarını ifade eden Gökmen, "Bu projeye başlama nedenlerimizin bir tanesi 6 Şubat’ta yaşadığımız hazin vakaydı. Orada şunu gördük, arama kurtarma faaliyetlerinin yetersiz olduğunu ve biz bu yetersizlikten dolayı ne gibi bir çözüm üretebileceğimizi, mühendislik anlamında neler yapabileceğimizi düşündük ve akabinde arama kurtarma faaliyetlerinde daha etkin bir şekilde ve daha hızlı bir şekilde görev ifa edecek bir robot düşündük. Bundan dolayı böyle bir çalışma yaptık” dedi.
Geliştirme çalışmalarının sürdüğünü anlatan Gökmen, "Ülkemizde hemen hemen yok denilebileceği kadar az. Şu an ülkemizde bu konu hakkında yapılmış bir çalışma var. Fakat bizim çalışmamız, yapılan çalışmaya nazaran farklılık göstermektedir. Bizim çalışmamızın özellikle robotumuzun hareket kabiliyetinin ve kullanım kolaylığının aynı zamanda hareket çeşitlerinin olmasından dolayı bu alanda ilk diyebileceğimiz bir çalışma oldu. Fakat dünyada da keza bunun örnekleri olmakta” diye konuştu.

Askeri alanda da kullanılabilecek
BİYROT 01’in farklı çalışma alanlarında da kullanabileceğini ifade eden Gökmen, şunları kaydetti:
“Arama kurtarma faaliyetleri için geliştirdiğimiz BİYROT robotumuzun tasarım esnekliğinden dolayı biz farklı çalışma alanlarında da farklı çalışma görevlerine de kullanabilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse boru içi denetimlerde, insanların giremediği dar ve kısıtlı olan bölgelerde çok rahat bir şekilde kullanabiliriz. Askeri alanda özellikle savunma sanayinde kullanabiliriz ki, zaten ileriye dönük çalışmalarımızın başında savunma sanayinde iş yapacak ya da savunma sanayinde görev yapacak bir robot da yapmayı düşünüyoruz."
Gökmen, robotun sadece arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılmadığını dile getirerek, “Aynı şekilde depremzedelere faydalı yük taşıyarak, özellikle ihtiyacı nazarına olan, iletişimi sağlayacak olan herhangi bir telsiz, iletişimi sağlayacak olan bir telefon yahut ihtiyacı olan ilaçları da modüler yapısıyla modüllerine eklediğimiz vakit depremzedeleri de ulaştırmayı düşünüyoruz. Sadece deprem değil, doğal afetlerin hemen hemen hepsinde kullanılabilecek. Toprak kayması, göçük ya da heyelan gibi olanlarda ya da bina çökmesi gibi durumlarda kullanmayı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Geliştirdikleri BİYROT 01’in toplamda 11 parçadan oluştuğunu, 9 farklı eklemi bünyesinde barındırdığını ifade eden Gökmen, "Bu 9 eklemin kontrolü için 9 adet servo motor kullanıldı. Robot, 5 eksen üzerinde hareket kabiliyetine sahiptir. Robot, eklemeli imalat yöntemlerinden biri olan 3D yazıcılarla yüzde 30 doluluk oranında üretilmiştir. Yapılan tasarım çalışmaları sonucunda enerji ve ağırlık tasarımında yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlamış olduk” dedi.
Robotun iki farklı baş kısmına sahip olduğunu ifade eden Gökmen, ön kısımda kamera ve sensörlerin yer aldığını, arka kısımda ise güç sistemlerinin konulabileceğini, bu tasarımın, farklı görev sistemlerine uygun olduğunu gösterdiğini belirtti.
Çevre şartlarına göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istediklerini belirten Gökmen, "Şu an robotumuz manuel olarak kontrol edilebilmekte ama bizim ileriye dönük çalışmalarımızda bizim esas itibarıyla yapmak istediğimiz otonom bir robot, kendi kendine karar verebilen, kendi karar mekanizmasını oluşturabilen ve görev icabında bulunduğu çevre şartlarına göre görev ifa edebilecek yapay zeka ile destekli bir robotu da yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Haber Kaynak : iha

Genç Yüzücü Salih Tığlı’dan Türkiye Finalinde Üç Başarı

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

Kdz. Ereğli’de KPSS ve MEB-AGS Semineri Düzenlenecek

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..

Gazeteci Bayram Tomakin oğlunu everdi

Anahtar Parti’nin Zonguldak İl Başkanlığı’na Dilay Yurdumakan Atandı

RolyPoly Kids, Ereylin AVM’de Kapılarını Açtı !

Uluslararası Ticarette Denizyolu Parsiyel Taşımacılığının Rolü

Hasbeyler Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı

Evi yanan Ergenekon ailesi sıcak yuvasına kavuştu

26 Türküyle Kdz. Ereğli’de Halk Müziği Rüzgarı

Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Nike Montlarla Sıcak Ve Konforlu Bir Deneyim

EREĞLİ’nin YENİ ÇOCUK DÜNYASI: MİNİ SPACE AÇILDI

Avukat İbrahim Levent Dinçer hayatını kaybetti

Cumhuriyet coşkusu Hasbeyler’i aydınlatacak

Monster ile Masaüstü Bilgisayar Modelleri Yeniden Tanımlanıyor

Ertuğrul: "Ereğli’nin Geleceği İçin Bu Mücadeleyi Vermek Zorundayız"

EGD yönetiminden Çakır’a hayırlı olsun ziyareti

Özcan, “Firma sayısı 10’dan niye 3’e düştü?”

Karaelmas Treni’nin İkinci Yolculuğu Tamamlandı

Erdemir Özel Endüstri Bölgesi İlanında Danıştay Savcılığından önemli karar

Safranbolu’nun Gizli Hazineleri New York’ta

OYAK, beş şirketi ile TEKNOFEST’e katılacak

Kdz. Ereğli’nin sevilen muhtarı Gündoğdu vefat etti

Kdz. Ereğli Kızılay Türkiye birincisi oldu

Filolarınızı Geleceğe Taşıyan Akıllı Çözüm: Fleet Intelligence

Gözlerinize Şıklık ve Kalite: Çetin Günay'ın Optik Tutkusu

Aydınlatmanın Zarif Duruşu: Heka Store ve Ayaklı Lambaderleri

AK Parti ve CHP mecliste “RANT” ittifakı mı yaptı?

Yükleniyor

Sahte emeklilik raporu operasyonunda 4 tutuklama talebi

Ereğli-Devrek yolunda kaza:6 yaralı

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

Anahtar Parti’nin Zonguldak İl Başkanlığı’na Dilay Yurdumakan Atandı

EREĞLİ’nin YENİ ÇOCUK DÜNYASI: MİNİ SPACE AÇILDI

Ertuğrul: "Ereğli’nin Geleceği İçin Bu Mücadeleyi Vermek Zorundayız"

EGD yönetiminden Çakır’a hayırlı olsun ziyareti

Erdemir Özel Endüstri Bölgesi İlanında Danıştay Savcılığından önemli karar

Kdz. Ereğli’nin sevilen muhtarı Gündoğdu vefat etti

Kdz. Ereğli Kızılay Türkiye birincisi oldu

AK Parti ve CHP mecliste “RANT” ittifakı mı yaptı?

Anadolu Hastanesi'nden gazetecilere büyük indirim!..

RolyPoly Kids, Ereylin AVM’de Kapılarını Açtı !

Zafer Partisi Kdz.Ereğli’de Turan Dönemi Başladı

Ereylin AVM’de ünlü yazarların imza günleri başlıyor

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Zonguldaklı gazeteciler, Tahsin Erdem’den özür bekliyor

Direkler Tehlike Saçıyor

Demirtürk uyardı: “Acil önlem alınmalı”

Kdz. Ereğli'de bir gemi karaya oturdu... Mürettebat kurtarılmayı bekliyor...

ERDEMİR yönetimi TSO'yu ziyaret etti

Balıkçılar Güvenli Limanlara Sığındı

Yağmur etkisini gösterdi… Çaylıoğlu’ndan geçiş yok…

Kdz. Ereğli OSB’den dereye kimyasal atık

Köprü yıkılmak üzere… İki köy diken üstünde…

Kdz. Ereğli için tehlike uyarısı yapıldı

Şimşekler geceyi aydınlattı

Valilikten toz uyarısı

Saffet Bozkurt, Ormanlı'ya Doğalgaz Müjdesi Verdi

Armutçuk Madenci İlkokulu Öğrencileri Fidan Dikti

Kafkametler'in kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..

Gazeteci Bayram Tomakin oğlunu everdi

Hasbeyler Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı

Evi yanan Ergenekon ailesi sıcak yuvasına kavuştu

26 Türküyle Kdz. Ereğli’de Halk Müziği Rüzgarı

Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Nike Montlarla Sıcak Ve Konforlu Bir Deneyim

Avukat İbrahim Levent Dinçer hayatını kaybetti

Cumhuriyet coşkusu Hasbeyler’i aydınlatacak

Karaelmas Treni’nin İkinci Yolculuğu Tamamlandı