Tarımda yeni bir dönem başlıyor

Tarımda yeni bir dönem başlıyor

Tarımda yeni bir dönem başlıyor

2025-2027 yıllarında yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklanırken destekler daha sade ve etkin hale getirildi, üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen, bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verileceğini belirtti. Yaptığı açıklamada üretim maliyetine göre ürünlerin kategorilere ayrıldığını, her kategori için destek katsayısının belirlendiğini vurgulayan Ersen, "2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 lira olarak belirlendi. Temel planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri ile destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilecek olup, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünlerin planlama kapsamına alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır. Bu üreticilerimizin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin %50’si karşılanacaktır. Verim ve kaliteyi arttırmak için sertifikalı tohum kullanım desteği, Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği, katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecektir. Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin arttırılması, kayıtların güncel tutulması üretim sürecinde yaşanılan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Desteklemeler 5 kat arttı
Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek. Temel desteklerde, üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. Temel destek için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, misir (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri Planlı üretim kapsamında yer alan ürünler planlama kapsamına alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin %50’si ödenecek.

Üretimi Geliştirme Desteğinde ise sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, İyi tarım uygulamaları desteği, katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecek. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan, bin 305 liraya çıkarıldı.
Depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler yüzde 50 oranında arttırılarak bin 500 liraya, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 arttırılarak 294 bin liraya yükseltildi.

"Mazot ve gübre desteği kaldırılmadı, temel destek olarak revize edildi"
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan üreticilerin temel destek ile mazot maliyetinin yüzde 50’sinin, gübre maliyetinin yüzde 25’inin karşılanacağını söyleyen Ersen, "Üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel desteğe ilave olarak üreticilerimiz kullandığı mazotun yüzde 50’sini, gübrenin de yüzde 25’i planlı üretim desteği olarak verilecektir. Böylelikle mazot maliyetinin yüzde 100’ü, gübre maliyetinin ise yüzde 50’si desteklenmiş olacaktır.
Su kısıtının olduğu 11 il ve 52 ilçede ise planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagiller, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilerimize ise gübre maliyetinin kalan yüzde 50’lik kısmı da ’yer altı su kısıtı desteği’ olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde üretim planlamasına uygun ekim yapanların mazot ve gübre desteğinin yüzde 100’ü desteklenecektir.
Tüm bunların yanında çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler ayni olarak değil, nakdi olarak ödenecektir" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : iha

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

Marketlerdeki fahiş fiyat denetimleri sürüyor

Afgan işçinin ölümü davasında 2. duruşma

Çin ve Türkiye Demir Çelik Sektörü: Kapsamlı Bir Karşılaştırma

Dijital Bankacılıkta Yaşam Ayavefe'nin Müşteri İlişkileri Yönetimi

Küresel Piyasalarda Yaşam Ayavefe'nin Finansal Teknoloji İnovasyonları

5 ton patlıcanı yüzlerce kişiye bedava dağıttı

750 milyon dolarlık tahvil satış tutarı şirket hesaplarına girdi

“Ereğli-Devrek yolu 2035’te de bitmez”

En İyi Para Sayma Makinesi Modelleri

Online Alışverişte Fiyat Karşılaştırması Yapmanın Önemi

Modern Yaşamın Merkezinde Konut Projeleri

Turkcell’in yeni yönetim kurulu belli oldu

Performance Futbol Akademi 5 - 13 yaş arası yaz okulu sertifika töreni gerçekleştirildi.

1. Kademe Grubu Karabük’te başladı

Bisikletle Karadeniz Ereğli'yi keşfedecekler

Futbolcular maçı bırakıp kavgaya tutuştu

Kariyerini noktalayacağını açıkladı

Kömürspor evinde Kırklarelispor'u ağırladı

Hedefi Dünya Şampiyonası

Lider Galatasaray'ı ağırlayacak

Sampiyonluk şansını sürdürmeyi hedefliyor

Şenol Demir'e çağrı

Kullan At Vozol

Sesli iptal ve yürütmeyi durdurma davası açtı

Çin ve Türkiye Demir Çelik Sektörü: Kapsamlı Bir Karşılaştırma

Kent Lokantası, törenle açıldı.

Oruç, Kdz. Ereğlili Gazetecileri Külliye'de ağırladı

Haberlerimiz sonrası başhekim istifa etti

Sony A7S3 Teknolojik Özellikleri

Mobilya Seçiminde Öne Çıkanlar

Maskara Kullanımı ve Seçimi

Baba Üçpınar son yolculuğuna uğurlandı

“Erdemir Endüstri Bölgesi Alanı İlan Edilmesi Kdz. Ereğli’ye İhanettir”

Cildinizi Korumak İçin Avokado Yağlı El Kremleri

Otobüs ile kamyon kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 23 yaralı

Çorum’da etkili olan sağanak yağış ve rüzgar hayatı felç etti

Kayganlaşan yolda otomobil tıra çarptı: 1 ölü

Boş arazideki kolinin ardından evinde de uyuşturucu madde çıktı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

Roma döneminden kalma hamam atıl halde

TFF 2. Lig: Giresunspor: 1 - Nazilli Belediyespor: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden YÖS iddialarına yanıt

Samsun’da fındık işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 yaralı

300 yıllık Karadede Panayırı’nda Hakkı Bulut rüzgarı

Kontrolden çıkan mıcır yüklü kamyon devrildi

Terme’de geleneksel sünnet şöleni

Şavşat 4. Off-Road Oyunları nefes kesti

Kontrolden çıkan otomobil karşı şeride geçip bariyerlere çarptı: 2 yaralı

Başkan Üzeyir Erdoğan güven tazeledi

Çavdaroğlu Mezrası’nda yılların su sorunu çözüldü

Balı fazla kaçıran kedi kendinden geçti

Geceleyin bekçilerin boş arazide fark ettiği koliden 4 bin 47 adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Yükleniyor