Sıcaklıklar arttı, çocuklarınızı hastalıklardan koruyun

Sıcaklıklar arttı, çocuklarınızı hastalıklardan koruyun

Sıcaklıklar arttı, çocuklarınızı hastalıklardan koruyun

Çocukların yaz aylarında yaşayabileceği sağlık sorunlarına karşı uyaran Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, havuz ve denizin sık kullanıldığı bu dönemde çocuklarda güneş yanığı, ishal, burun kanaması, isilik gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi.
Çocukların sıcak yaz aylarında dışarda geçirdiği zamanın artması ile güneş çarpması, yanık, isilik gibi rahatsızlıklar çok daha sık görülüyor. Aynı zamanda deniz ve havuzların kullanılması ile birlikte boğulma tehilikesine karşı da ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor. Dr. Zeynep Cerit, çocuklarda yaz aylarında daha sık görülebilecek sağlık sorunlarıyla ilgli bilgiler verdi. Dr. Zeynep Cerit, “Koşup oynarken düşme ya da çarpmaya bağlı travmalar yaşanabilir. İshal, kusma atakları, böcek, sinek ısırıkları, arı, yılan ve akrep sokmaları yaz aylarında çocuklarda sık görülen durumlardır. Dışarıda vakit geçirmek, bahar tatilleri veya yaz tatilleri için ortak bir faaliyettir. Ancak güneş ışınlarına karşı koruma sağlamayı unutmamak gerekiyor. Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olduklarından özellikle çocukların güneş ışınlarından korunmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.
Tekrarlayan güneş yanıkları cilt kanserine neden olabilir
Yaz aylarının en sık karşılaşılan durumlarından güneş yanmaları, diğer yanmalarda olduğu gibi ciltte kızarma, sıcaklık artışı ve acı oluşturur. Zeynep Cerit, şiddetli vakalarda, kabarma, ateş, titreme, baş ağrısı gibi durumların da görülebileceğini söyledi. Cerit, çocukların şemsiye altında veya gölgede tutmanın bile zaman zaman güneş ışınlarından korumaya yetmediğini vurgulayarak, “Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz şekilde etkiler. Tekrarlayan güneş yanıklarının ileride cilt kanserine neden olabildiği biliniyor. Güneş yanığında en iyi tedavi yöntemi korunmaktır” dedi.
Çocuk güneş kremleri en az otuz faktörlü olmalı
Koruyucu kremlerin sadece güneşten korunmak için değil sürekli olarak kullanılması gerektiğini söyleyen Cerit, bebeklere sıcak havalarda dışarıda gezdirilirken bile krem sürülmesi gerektiğini belirtti. Güneş ışınlarının gölgede bile çocuklara ve hassas ciltli bebeklere yansıyarak olumsuz etkilediğini söyleyen Cerit, güneş kremlerinin en az otuz koruma faktörlü olması gerektiğini ve aynı zamanda kullanılan kremlerin içerisinde katkı maddesinin bulunmaması gerektiğini vurguladı. Güneş kreminin etkili olması için otuz dakikada bir yenilenmesini öneren Cerit, “Bir bebek güneş yanığı olursa, etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulayın. Buzu direk olarak cilde temas ettirmemeye özen gösterin” dedi.
Cerit güneş kremi kullanımına dair şu uyarılarda da bulundu: “Uygulamadan önce, alerjik reaksiyon için çocuğunuzun sırtındaki küçük bir alanda güneş koruyucuyu test edin. Göz kapaklarına sürmekten kaçının, kremi göz çevresine dikkatlice uygulayın. Yeterli güneş kremi uyguladığınızdan emin olun. Her bir saatte bir güneş koruyucu uygulayın veya yüzdükten ya da terledikten sonra tekrarlayın. Çocuğunuzda kızarma, ağrı veya ateşle sonuçlanan güneş yanıkları varsa mutlaka çocuk doktorunuza başvurun.”
Yaz aylarında gözlük, şapka, şemsiye ve pamuklu ince giysilerin kullanılmasını da öneren Cerit şöyle devam etti: “Bebeğinizi bir ağacın, şemsiyenin veya bebek arabasının gölgesinin altına taşıyın. Güneş yanığını önlemek için boynu gölgeleyen kenarlı şapkaları kullanın. Kolları ve bacakları kaplayan hafif, pamuklu kıyafetler giydirin.” Çocukların güneşten tamamen mahrum bırakılmaması gerektiğini de söyleyen Cerit, D vitamininin birçok hastalıkta etkili bir koruyucu olduğunu ve güneş koruyucuları kullanmadan önce çocukların en azından kol ve bacakların 15-20 dakika güneş ışınları ile direk temas ettirilmesi gerektiğini belirtti.
Zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmaya karşı ilk ve en iyi savunma yönteminin güneşten korunmak olduğunu söyleyen Cerit, mümkün olduğunca gölgede kalınması ve özellikle güneş ışınlarının dik olduğu saatler olan sabah on bir ile akşam dört arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Deniz ve havuzlarda yutulan mikroplu sular ishale yol açabilir
Özellikle yaz mevsiminde çocuklarda sık görülen sağlık sorunlarından birinin de ishal olduğunu söyleyen Cerit, üç aydan büyük bebek ve çocuklar için 24 saatte üçten fazla sulu ve fazla miktarda dışkılamanın ishal olarak tanımlandığını belirtti. Üç aydan küçük bebeklerde isal tanımının günde altı veya yedi defadan fazla bezden taşacak kadar bol ve sulu dışkı olduğunu söyleyen Cerit şöyle devam etti: “Sıcak havalarda ishal en fazla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor. İshalin çocuklarda yaz mevsiminde artış göstermesinin birkaç nedeni vardır. Bunların en önemlisinin sıcak havalarda enfeksiyonu oluşturan virüs ile bakterilerin besinlerde kolay ve hızlı bir şekilde üreyebilmeleridir. İshale neden olan bir başka önemli etken ise hijenik olmayan içme sularının içerdikleri mikroplardır. Bunların yanı sıra çocukların deniz ve havuzlarda yuttukları mikroplu sularda ishale yol açabilir.”
İshal tedavinde su kaybının önlenmesi önemli
İshalin tedavisinde su kaybının önlenmesinin önemli olduğunu söyleyen. Zeynep Cerit, ishal olan çocuklara sıvı olarak su, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu verilmesi gerektiğini belirtti. İshal olan çocuklara bu dönemde bolca anne sütününde verilmesi gerektiğini söyleyen Cerit, hastalık süresince muz, şeftali, katı besinlerden yağsız makarna, pirinç pilavı ve haşlanmış patates tüketilmesi gerektiğini belirtti. Hazır meyve suları, şeker ve çikolata gibi besinlerin ishal döneminde tüketilmemesi gereken besinler arasında yer alıyor” diye konuştu
İshalden korunmanın yolu hijyen
Yaz aylarında yaşanacak ishal hastalığına karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Cerit, kirli deniz ve havuz suları ishale neden olabildiğinden tatil yerlerinin hijyen ve temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. El temizliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Cerit, ambalajlı ürünlerin tüketilmesi gerektiğini ve açık büfelerde sunulan yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İçme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz olmasına da özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Cerit, buzlu içecekler içerisinde konulan buzların yapıldığı suların temiz olmama durumuna karşı içeceklerin içerisine buz konulmadan tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Burun kanamaları sıklaşabilir
Burun kanaması ve böcek ısırıklarının ciltte neden olduğu yaraların da çocuklarda görülen yaz sorunların olduğunu hatırlatan, Cerit, burun kanaması yaşayan çocukların başlarının geriye doğru atılmaması gerektiğini hatırlatarak burnu kanayan çocukların kafasının öne doğru eğilmesi ve burun kökünün bastırılması gerektiğini belirtti. İsilik yaşanması durumunda isiliğe yönelik olarak her gün ılık suyla banyo yapılması ve pamuklu ince kıyafetlerin giydirilmesi gerektiğini de söyleyen Cerit, yaz aylarında sinek ve böcek sokma olaylarının sık yaşandığını hatırlattı. Kapalı ortamlarda kimyasal madde içeren sinek ve böcek öldürücülerin kullanılmasının çocuklara zarar verdiğini söyleyen Cerit, bu yüzden özellikle bebekleri sineklerden korumak için odanın içerisine ya da vücuda sürülen kimyasallar yerine doğal koruyucuların yada cibinliklerin kullanılması gerektiğini söyledi.
“Havuz yerine denizi tercih edin”
Havuz yerine denizin tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğini de belirten Zeynep Cerit, havuzların daha çok bakteri ve virüsün yaşaması için elverişli ortamlar olduğunu bu nedenle cilt, kulak enfeksiyonları, hapatit A ve göz hastalıklarının sıkça neden olabileceğini söyledi. Havuz yerine denizin tercih edilmesi ile bu tür enfeksiyonların riskini azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Cerit, havuzun tercih edilmesi durumunda havuz kenarında çıplak ayakla dolaşılmaması, kulaklara tıkaç konması ve havuz öncesi ve sonrası duş alınması gerektiği uyarılarında bulundu.

Haber Kaynak : iha

Ereğli açıklarındaki şüpheli cisim çıkartılmaya başlandı

Anız yangını kümese sıçradı

Apartmanda yangın çıktı, hemen tahliye edildiler

Hortumlarla müdahale ettiler

Sokağı temizliyordu, otomobil çarptı

İki ayrı kazada 2'si çocuk 6 yaralı

Yakınının motosikletini yaktı

Tefecilik operasyonunda 1 gözaltı

40 yıllık güvercinleri yangında telef oldu

Motosiklet tırın altına girdi: 1 ölü 1 yaralı

Online Alışverişte Fiyat Karşılaştırması Yapmanın Önemi

Modern Yaşamın Merkezinde Konut Projeleri

Turkcell’in yeni yönetim kurulu belli oldu

Zonguldak’ta Mart ayında 485 konut satıldı

Balık tezgahtaki yerini koruyor

Kavşak ve bağlantı yolları konuşuldu

Hibe destekle iş sahibi oldular

Kdz. Ereğli TSO'ya TOBB'dan üst düzey ziyaret

Halk pazarı ilgi görmedi

Vatandaş yoğun ilgi gösterdi

1. Kademe Grubu Karabük’te başladı

Bisikletle Karadeniz Ereğli'yi keşfedecekler

Futbolcular maçı bırakıp kavgaya tutuştu

Kariyerini noktalayacağını açıkladı

Kömürspor evinde Kırklarelispor'u ağırladı

Hedefi Dünya Şampiyonası

Lider Galatasaray'ı ağırlayacak

Sampiyonluk şansını sürdürmeyi hedefliyor

Şenol Demir'e çağrı

Ziraat Türkiye Kupası

Samsun’da uyuşturucu hapla yakalanan bir kişi gözaltına alındı

Ordulu şehit Cemalcan Ev, son yolculuğuna uğurlandı

Samsun’da polis silah ve sentetik ecza ele geçirdi

Tokat’ta korkutan yangın

Amasya’da beton mikseri devrildi: 1 yaralı

Turizm için açılan Akçasu Deresi yosunla kaplandı

Halter şampiyonası Türkiye’de ilk defa bir ilçede gerçekleştirildi

Nwakaeme, yeniden Trabzon’da

Kağıt fabrikasının geri dönüşüm alanında yangın çıktı

Farkındalık oluşturması amacıyla cami tuvaletlerini temizlediler

Samsun’da 11 bin 760 adet makaron ele geçirildi

Kibritle oynayan çocuklar yangın çıkardı: Erken müdahale faciayı önledi

Samsun’da polis boğulmalara karşı sahillerde uyarıda bulunuyor

Pehlivanlar Tokat’ta kapıştı

Ordulu şehit Cemalcan Ev, memleketinde gözyaşlarıyla karşılandı

Kaçak ev temellerinin, kapatılmasına destek verdi

Başkan Özlü’den çalışmalara yerinde inceleme

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyezden yapılan ekmekler, diyabet hastalarından büyük ilgi görüyor

Çorum zabıtasından, temizlik kurallarına uymayan pazarcı esnafına ceza

Sahilde yürüyüşe çıkan emekli polis hayatını kaybetti

Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Yusufeli T14 Tüneli’nde incelemelerde bulundu

Sungurlu’da ’sarıkız’ paniği

Gümüşhane’de 2. Doğa ve Off Road Festivali, heyecan dolu mücadelelere sahne oldu

Kendi yemeyip yavrularına yiyecek götüren anne kediye kasap şefkati

Anız yangını kümese sıçradı

Ereğli açıklarındaki şüpheli cisim çıkartılmaya başlandı

Takla atan hafif ticari araç 30 metre sürüklendi: 3’ü çocuk 5 yaralı

Gelin ve damada takı olarak safran takıldı

Karadenizli şarkıcıdan ortalama hız tespit sistemine türkülü tepki

"Anadolu’dakiler" projesinin tanıtımı yoğun katılımla gerçekleştirildi

Yükleniyor