• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Samsun’dan Türkiye’ye ’deney hayvanı kullanma’ eğitimi

Samsun’dan Türkiye’ye ’deney hayvanı kullanma’ eğitimi

Gündem 19.01.2024 16:56:09 259 0
Samsun’dan Türkiye’ye ’deney hayvanı kullanma’ eğitimi
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) "Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik kısmı sınavı gerçekleşti.
OMÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen; Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından hazırlanan ve Sürekli Eğitim Merkezince (OMÜSEM) organize edilen, “14. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik kısmı, uzaktan eğitimle asenkron olarak tamamlandı. Eğitime farklı 12 şehirden katılan 77 araştırmacı Uzaktan Eğitim Merkezinde yapılan sınava katıldı. Yapılan sınavda başarılı olan araştırmacılar daha sonra Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde düzenlenen uygulamalı eğitimlerine başlayacaklar. Uygulama sınavında da başarılı oldukları takdirde araştırmacılar sertifika almaya hak kazanacak.

"Biz her türlü desteği veririz"
Teorik dersler sınavı öncesi OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal araştırmacıları ziyaret etti. Ziyarette konuşan Rektör Ünal, “AR-GE ile alakalı 1-2 şeyin üzerinde vurgu yapmak gerekiyor. AR-GE bir kültür meselesidir. Burada esas yaşatmaktır. Yaşam konforunu arttırmaktır. Sonuçlarının etki değerini yükseltmektir. Bu nedenle DEHAM gibi yapılanmalar aslında joker yapılanmalardır. Üniversitede baştan itibaren DEHAM’ın envanterinin yenilenmesi, yapılacak olan AR-GE’lerin malzemelerinin yeterli düzeyde hazırlanması, bu üniversitenin genel politikasının içerisinde genel bir yer tutuyor. Özellikle dış kaynaklı projelerde araştırmacı olmanız, yürütücü olmanız bu süreçte Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile bir iş birliği isterseniz, böyle bir fırsat oluşursa biz her türlü desteği veririz” dedi.

“Türkiye’nin en iyi kursuyuz"
Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, "Biz Türkiye’nin iyi kurslarındanız demiyoruz, Türkiye’nin en iyi kursuyuz. Türkiye’nin her tarafından insanlar bizlerden yardım istiyorlar. Bizim yaptığımız profesyonel çekim ve derslerin asenkron olarak anlatılması hiçbir yerde yoktur. Tabii, şunu yanlış anlamamak lazım: Biz sizlere sertifika veriyoruz. Gelin elimizde de fazla kalmış hayvan var, üzerinde deney yapın. Yok. Bizim amacımız eğer ki gerekli değilse, bilimsel bir çıktı çıkmayacaksa size çıkarabildiğimiz kadar zorluk çıkarmaktır. Gerekli değilse bir çalışma, hayvanların katledilmesi zaten etik de değil” diye konuştu.

"Sınavda başarılı olanlara DEHAM’da yüz yüze eğitim verilecek"
HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, “Türkiye’nin her tarafında çok iyi bilinen bir kurs olarak gözükmektedir. Başka yerlerdeki üniversiteler bu kursları açtıkları zaman hep 30 kişilik açıyorlar ama biz bunu hiçbir zaman sınırlamadık. Her açtığımızda 90 kişilik açıyoruz. Kursumuz teorik ve pratik kısımlardan oluşmaktadır. Toplamda 75 saattir. Bu 75 saatin 40 saati asenkron olarak devam etmektedir. 40 saati tamamlayan kursiyerlerimiz bugün teorik sınava girecekler. Sınavdan başarılı olanlara ise DEHAM’da yüz yüze uygulamalı olarak eğitim verilecek” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün ilgili genelgesine dayanılarak hazırlanan programa Samsun haricinde İstanbul, Ordu, Sinop, Rize, Afyonkarahisar, Giresun, Trabzon, Amasya, Bartın, Çorum ve Diyarbakır’dan 77 araştırmacı katıldı. Programın eğitimcileri arasında Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Prof. Dr. Gülay Çiftçi, Prof. Dr. Yavuz Kürşad Daş, Prof. Dr. Şerife Tütüncü, Prof. Dr. Şinasi Umur, Prof. Dr. Süleyman Sırrı Bilge, Prof. Dr. Yüksel Terzi, Prof. Dr. Şule Sanal, Doç. Dr. Berfin Melikoğlu Gölcü, Doç. Dr. Buğra Genç, Doç. Dr. Enes Atmaca, Doç. Dr. Leman Tomak, Doç. Dr. Gökhan Arslan, Doç. Dr. Ali Tümay Gürler, Doç. Dr. Tuğrul Ertuğrul, Doç. Dr. Emre Özan, Arş. Gör. Dr. Efe Karaca, Arş. Gör. Dr. B. Deniz Ersoy, Arş. Gör. Elif Bağatır, Arş. Gör. Melis Göl, Arş. Gör. Zeyno Nuhoğlu Öztürk, Arş. Gör. Nurcan Delice, Öğr. Gör. Musa Şahin ile Vet. Hek. Hakan Fidanboy yer aldı.
Sınav önce gerçekleşen ziyarete ayrıca OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Terzi ve Prof. Dr. Cengiz Çokluk da katıldı.
Haber Kaynak : iha

Genç Yüzücü Salih Tığlı’dan Türkiye Finalinde Üç Başarı

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

Kdz. Ereğli’de KPSS ve MEB-AGS Semineri Düzenlenecek

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..

Gazeteci Bayram Tomakin oğlunu everdi

Anahtar Parti’nin Zonguldak İl Başkanlığı’na Dilay Yurdumakan Atandı

RolyPoly Kids, Ereylin AVM’de Kapılarını Açtı !

Uluslararası Ticarette Denizyolu Parsiyel Taşımacılığının Rolü

Hasbeyler Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı

Evi yanan Ergenekon ailesi sıcak yuvasına kavuştu

26 Türküyle Kdz. Ereğli’de Halk Müziği Rüzgarı

Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Nike Montlarla Sıcak Ve Konforlu Bir Deneyim

EREĞLİ’nin YENİ ÇOCUK DÜNYASI: MİNİ SPACE AÇILDI

Avukat İbrahim Levent Dinçer hayatını kaybetti

Cumhuriyet coşkusu Hasbeyler’i aydınlatacak

Monster ile Masaüstü Bilgisayar Modelleri Yeniden Tanımlanıyor

Ertuğrul: "Ereğli’nin Geleceği İçin Bu Mücadeleyi Vermek Zorundayız"

EGD yönetiminden Çakır’a hayırlı olsun ziyareti

Özcan, “Firma sayısı 10’dan niye 3’e düştü?”

Karaelmas Treni’nin İkinci Yolculuğu Tamamlandı

Erdemir Özel Endüstri Bölgesi İlanında Danıştay Savcılığından önemli karar

Safranbolu’nun Gizli Hazineleri New York’ta

OYAK, beş şirketi ile TEKNOFEST’e katılacak

Kdz. Ereğli’nin sevilen muhtarı Gündoğdu vefat etti

Kdz. Ereğli Kızılay Türkiye birincisi oldu

Filolarınızı Geleceğe Taşıyan Akıllı Çözüm: Fleet Intelligence

Gözlerinize Şıklık ve Kalite: Çetin Günay'ın Optik Tutkusu

Aydınlatmanın Zarif Duruşu: Heka Store ve Ayaklı Lambaderleri

AK Parti ve CHP mecliste “RANT” ittifakı mı yaptı?

Yükleniyor

Sahte emeklilik raporu operasyonunda 4 tutuklama talebi

Ereğli-Devrek yolunda kaza:6 yaralı

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

Anahtar Parti’nin Zonguldak İl Başkanlığı’na Dilay Yurdumakan Atandı

EREĞLİ’nin YENİ ÇOCUK DÜNYASI: MİNİ SPACE AÇILDI

Ertuğrul: "Ereğli’nin Geleceği İçin Bu Mücadeleyi Vermek Zorundayız"

EGD yönetiminden Çakır’a hayırlı olsun ziyareti

Erdemir Özel Endüstri Bölgesi İlanında Danıştay Savcılığından önemli karar

Kdz. Ereğli’nin sevilen muhtarı Gündoğdu vefat etti

Kdz. Ereğli Kızılay Türkiye birincisi oldu

AK Parti ve CHP mecliste “RANT” ittifakı mı yaptı?

Anadolu Hastanesi'nden gazetecilere büyük indirim!..

RolyPoly Kids, Ereylin AVM’de Kapılarını Açtı !

Zafer Partisi Kdz.Ereğli’de Turan Dönemi Başladı

Ereylin AVM’de ünlü yazarların imza günleri başlıyor

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Zonguldaklı gazeteciler, Tahsin Erdem’den özür bekliyor

Direkler Tehlike Saçıyor

Demirtürk uyardı: “Acil önlem alınmalı”

Kdz. Ereğli'de bir gemi karaya oturdu... Mürettebat kurtarılmayı bekliyor...

ERDEMİR yönetimi TSO'yu ziyaret etti

Balıkçılar Güvenli Limanlara Sığındı

Yağmur etkisini gösterdi… Çaylıoğlu’ndan geçiş yok…

Kdz. Ereğli OSB’den dereye kimyasal atık

Köprü yıkılmak üzere… İki köy diken üstünde…

Kdz. Ereğli için tehlike uyarısı yapıldı

Şimşekler geceyi aydınlattı

Valilikten toz uyarısı

Saffet Bozkurt, Ormanlı'ya Doğalgaz Müjdesi Verdi

Armutçuk Madenci İlkokulu Öğrencileri Fidan Dikti

Kafkametler'in kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..

Gazeteci Bayram Tomakin oğlunu everdi

Hasbeyler Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı

Evi yanan Ergenekon ailesi sıcak yuvasına kavuştu

26 Türküyle Kdz. Ereğli’de Halk Müziği Rüzgarı

Soğuk Havaların Vazgeçilmezi Nike Montlarla Sıcak Ve Konforlu Bir Deneyim

Avukat İbrahim Levent Dinçer hayatını kaybetti

Cumhuriyet coşkusu Hasbeyler’i aydınlatacak

Karaelmas Treni’nin İkinci Yolculuğu Tamamlandı