• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,87% -0,12
  • EURO

    40,86% -0,09
  • GRAM ALTIN

    3785,11% -0,68
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Mide kanserine yapay zekayla 3 saatte tanı konulabilecek

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ (KBÜ) MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TIP MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNDE GÖREVLİ AKADEMİSYENLER, MİDE KANSERİNİN HIZLI VE DOĞRU TANISI İÇİN YENİ BİR YÖNTEM GELİŞTİRDİ.

Bölge Haber 5.04.2023 11:20:21 665 0
Mide kanserine yapay zekayla 3 saatte tanı konulabilecek

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümünde görevli akademisyenler, mide kanserinin hızlı ve doğru tanısı için yeni bir yöntem geliştirdi.

KBÜ Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacı Mehmet Kayılı ve Dr. Öğretim Üyesi Hakan Yılmaz öncülüğünde yapılan çalışmalar neticesinde 3 saatlik bir analizle kanser tanısının konulabilecek. Klasik yöntemlerle en az bir haftada patoloji biriminden çıkan sonuç, makine öğrenmesi ve glikomik teknolojiler ile sadece 3 saatlik bir analizle elde edilebilecek. Bu yöntem, kanser hücrelerinin glikomik profillerinin incelenmesine dayanarak kanserin çok daha hızlı ve klasik biyokimyasal analizler ile tespit edilebilmesini sağlayacak.

Bu teknolojilerin kanser teşhisinde ve tedavisinde gelecekte daha sık kullanılabilir hale geleceğini belirten Kayılı ve Yılmaz, farklı kanser türleri üzerinde de çalışmalarının devam ettiğini ve özellikle kan örnekleri üzerinde yapılacak çalışmalar ile erken evrede kanseri yakalamanın mümkün olabileceğini ifade etti.

Mide kanserinin tanısını daha hızlı ve doğru yapabilmek için biyoanalitik bir yöntem geliştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Kayılı, 'Mide kanseri ülkemizde ve dünyada en sık görülen kanser türlerinden biridir, görülmesi oldukça yüksektir. Erken tanı konulduğu taktirde kanser tedavisi oldukça verimli olmaktadır. Bizim geliştirdiğimiz yöntemi ise mide kanserinin tanısını daha hızlı ve doğru yapabilmek için biyoanalitik bir yöntem olarak geliştirdik. Normalde konvansiyonel yöntemlerle mide kanseri tanısında endoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Hastadan alınan örnekler patoloji birimine iletilmektedir ve burada bir hafta gibi bir sürede sonuçlar çıkmaktadır. Bizim geliştirdiğimiz yöntem ise biyoanalitik, biyokimyasal bir yöntem. Bu yöntemle patolojik bir analize gerek kalmadan mide kanseri tanısı 3 saatlik bir süre içerisinde konulabilmektedir. Böylelikle çok daha hızlı bir şekilde hastalara tanı konulup tedavi süreci hızlı bir şekilde başlayabilmektedir' dedi.

Kayılı, çalışmada kullanılan yönteme ilişkin olarak, 'Patoloji birimine dokular ilave ediliyor. Biz dokuların içerisinde meydana gelen modifikasyonları inceleyerek bu sonuca vardık. Protein modifikasyonları kanser gelişimi süresi içerisinde değişebilmektedir. Kansere özgü profiller açığa çıkmaktadır. Bizim hedefimiz burada kansere özgü profilleri belirlemek ve bunu yapay zeka araçları kullanarak hızlı bir şekilde tanıya dökebilmek' diye konuştu.

Diğer kanser türleri içinde geliştirilecek

Elde edilen bu başarılı sonuçlar neticesinde 'Kraliyet Kimya Topluluğu' (Royal Society of Chemistry) tarafından sunulan yüksek etki değerli bir bilimsel dergi olan Analyst’te yayımlanmaya kabul gördüğünü belirten Kayılı, şunları kaydetti:

'Bu çalışmaları ilerleyen zamanlarda biz diğer kanser türlerini içerecek şekilde genişletmeyi planlıyoruz. Özellikle ’biyosıvılar’ dediğimiz kan, tükürük ve idrar gibi örneklerde de çalışmayı genişleterek daha fazla kanserin hızlı bir şekilde taranmasını ve böylelikle hızlı tanı konularak tedavi süreçlerinin hızlı bir şekilde başlatılmasını hedefliyoruz. Bu çalışmalar öncü çalışmalar. Tanı kitine dönüşebilmesi için çok daha uluslararası çalışmaların yapılması gerekmektedir. Yurt dışındaki örneklemler kullanılarak uluslararası örneklem ağı kurularak bizim burada elde ettiğimiz sonuçların doğruluğu tespit edildiği takdirde, biz bunun olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla bu artık bir kit haline gelecek ve dünyada kullanılma imkanı olabilecek bir biyokimyasal yöntem olarak kabul edilebilir hale gelecektir.”

'Bir haftalık süreyi 3 saate indirdik'

Hakan Yılmaz ise oluşturdukları veri seti sayesinde yüzde 96 civarında doğruluk oranı yakaladıklarını ve ilerleyen süreçte farklı kanser türlerinde farklı teknikleri deneyerek çok daha iyi sonuçlar elde etmeyi hedeflediklerini anlatarak, 'Sağlıkta ön tanı kısmında biz makine öğrenmesi teknolojilerini çokça kullanıyoruz. Bu yaptığımız çalışmada da glikomik profillerin incelenmesi sonucunda elde ettiğimiz parametreleri bir makine öğrenmesi algoritmasına tabi tuttuk. 33 tane kanserli dokudan ve 31 tane normal dokudan aldığımız örnekleri çoğaltarak 250 tane örnekten oluşan bir veri seti oluşturduk. Bu veri seti ile birlikte biz sınıflandırma uyguladık. Bu sınıflandırma sonucunda da çapraz doğrulmalarımızı gerçekleştirerek yüzde 96 civarında bir doğruluk oranı yakaladık. Baktığınızda yüksek bir oran. Dolayısıyla da yaklaşık bir hafta süren kanser ön tanısı sürecini 3 saatlik bir süreye indirmiş olduk. Bunu da şu an yüksek bir başarı ile gerçekleştirebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın bir başlangıç olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz, 'Umuyoruz ki ilerleyen süreçte farklı kanser türlerinde farklı teknikleri deneyerek çok daha iyi sonuçlar elde etmeyi ve bunu da ülkemiz insanlarıyla paylaşmayı planlıyoruz' şeklinde konuştu.

Kayılı ve Yılmaz’ın öncülüğünde yapılan çalışmaya KBÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Harun Erol, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Salih ve KBÜ Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans mezunu Deniz Baran Demirhan da destek oldu.

2 meclis üyesinden satışa zorunlu EVET

Şehit lidere vefa örneği

HASER iftar sofrasında buluşturdu

Goley Hala Var Mı? 2025 Yılında Hala Popüler Mi?

Türk Kızılay, Çocukların Bayram Sevincine Ortak Oldu

Hasbeyler Köyü Eliz bebeğe umut oldu

Saldırının ardından CHP tarafından halk sokağa davet edilmişti. !

Dünya çelik sektörünün temsilcileri Erdemir’de

Ünallar Metal Şirketler Grubu’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanlığı Halkla Buluştu

Duayen matbaa ustası hayatını kaybetti

“Doğanın Kanatlı Harikalarını Keşfet” Etkinliği Düzenlendi

Baharın gelişiyle birlikte pazar tezgâhları da renklendi.

Zonguldak’ta Siyasi Partiler İl Başkanları Üçüncü Kez Bir Araya Geldi.

Kelebek Mobilya’dan Kadınlar Günü’ne Özel Büyük İndirim!

1 milyar 874 milyonluk yatırımı Cumhurbaşkanının adıyla açıkladı

Posbıyık belediye meclisini yine kaybetti

8’inci Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması için başvuru süreci başladı

Zonguldak Kızılay yeni yönetimiyle daha da güçlendi

MHP Zonguldak İl Başkanlığı: “Çalışmalarımız Liderimizin Talimatlarıyla Devam Ediyor

Kavuşmak için heyecanla beklediğimiz Ramazan-ı Şerif'le kucaklaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ereğli Devlet Hastanesi'nden Geleneksel Kan Bağışı Kampanyası

Sıfır derecede denize girdi, Cumhurbaşkanına seslendi

İŞ KUR NİYEM’i tanıttı

Expomaritt Exposhipping İstanbul 18. Uluslararası Denizcilik Fuarı Açıldı

Zonguldak Kızılay'dan Diyabet ve Obezite Eğitimi

Erdemir’de 30. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

Turgut Tanyıldız Masterler Şampiyonluğa gidiyor

Koltukaltı Terleme Tedavisi ile İlgili Detaylar

Kdz. Ereğli'ye ihanet etmediler

Yükleniyor

Sahte emeklilik raporu operasyonunda 4 tutuklama talebi

Ereğli-Devrek yolunda kaza:6 yaralı

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

2 meclis üyesinden satışa zorunlu EVET

HASER iftar sofrasında buluşturdu

Goley Hala Var Mı? 2025 Yılında Hala Popüler Mi?

Dünya çelik sektörünün temsilcileri Erdemir’de

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanlığı Halkla Buluştu

Duayen matbaa ustası hayatını kaybetti

“Doğanın Kanatlı Harikalarını Keşfet” Etkinliği Düzenlendi

Baharın gelişiyle birlikte pazar tezgâhları da renklendi.

Kelebek Mobilya’dan Kadınlar Günü’ne Özel Büyük İndirim!

1 milyar 874 milyonluk yatırımı Cumhurbaşkanının adıyla açıkladı

Ereylin AVM’de ünlü yazarların imza günleri başlıyor

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Zonguldaklı gazeteciler, Tahsin Erdem’den özür bekliyor

Direkler Tehlike Saçıyor

Demirtürk uyardı: “Acil önlem alınmalı”

Kdz. Ereğli'de bir gemi karaya oturdu... Mürettebat kurtarılmayı bekliyor...

ERDEMİR yönetimi TSO'yu ziyaret etti

Mancar suşi geldi

Minyatür kütüphaneye zarar verenlere tepki

Balıkçılar Güvenli Limanlara Sığındı

Yağmur etkisini gösterdi… Çaylıoğlu’ndan geçiş yok…

Kdz. Ereğli OSB’den dereye kimyasal atık

Köprü yıkılmak üzere… İki köy diken üstünde…

Kdz. Ereğli için tehlike uyarısı yapıldı

Şimşekler geceyi aydınlattı

Valilikten toz uyarısı

Saffet Bozkurt, Ormanlı'ya Doğalgaz Müjdesi Verdi

Armutçuk Madenci İlkokulu Öğrencileri Fidan Dikti

Kafkametler'in kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor

Şehit lidere vefa örneği

Ünallar Metal Şirketler Grubu’ndan Birlik ve Beraberlik İftarı

8’inci Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması için başvuru süreci başladı

Ereylin AVM Eliz Bebek için seferber oldu

Başer Makine Çalışanları Moral ve Motivasyon Yemeğinde Buluştu

Kıbrıs Askerlik Arkadaşları Kefken’de Buluştu

Tedavi edilen şahin yeniden doğaya kavuştu

Kişisel Bakım Öz Güveni Yükseltiyor

Ereylin AVM bünyesine yeni bir marka kazandırdı

2 metrelik yılan vatandaşı korkuttu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39