• BIST 100

    15954,59%-0,83
  • DOLAR

    44,18% 0,05
  • EURO

    50,81% 0,00
  • GRAM ALTIN

    7149,55% 0,57
  • Ç. ALTIN

    11534,35% 0,00

Karadeniz’de kestanede verimini düşüren gal arılarına karşı biyolojik mücadele sürüyor

Karadeniz’de kestanede verimini düşüren gal arılarına karşı biyolojik mücadele sürüyor

Gündem 21.05.2024 10:31:18 0
Karadeniz’de kestanede verimini düşüren gal arılarına karşı biyolojik mücadele sürüyor
Karadeniz Bölgesi’nde görülen ve kestane ağaçlarını kurutan gal arısıyla mücadele için laboratuvar ortamında üretilen böcekler Kastamonu’da doğaya bırakıldı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından şu ana kadar kestane ağaçlarına 8 bin böcek salındı.
Karadeniz Bölgesinde ilk kez 2021 yılında görülen ve kestane ağaçlarının kurumasına sebep olan kestane gal arısıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Halk arasında ‘katil arı’ olarak bilinen kestane gal arısına karşı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında çoğaltılan 8 bin adet ‘Torymus Sinensis’ böceği, kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu ormanlık alanlara bırakıldı. Gal arılarının yumurtalarıyla beslenen böcekler ile ağaçların kurumasının ve yüzde 80 civarında meyve kaybına sebep olan gal arılarının azaltılması hedefleniyor.

Verim tekrar artacak
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurta bırakarak çiçek açmasını engelleyen ve zamanla ağaçları tamamen kurutan gal arısıyla mücadele için ilk olarak Cide Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde laboratuvar kurdu. Cide ilçesinde kurulan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında gal arısıyla beslenen ‘Torymus sinensis’ adlı böceğin üretimine halen devam ediliyor. Laboratuvar ortamında erkek ve dişi olarak çoğaltılan Torymus sinensisler, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluk sahasında bulunan ormanlarda zarar gören kestane ağaçlarının dallarına bırakılmasına devam ediliyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından laboratuvarlarda üretilen 8 bin adet ‘Torymus sinensis’ böceği, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Küre, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde de bulunan kestane ağaçlarının yapraklarına bırakıldı.

“Şu ana kadar 8 bin böceği ormanlarımıza saldık”
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Orman Yüksek Mühendisi Uğur Şahin, “Halk arasında katil arı olarak bilinen kestane gal arısı, 2014 yılından itibaren ülkemizde de görülmeye başlandı. İlk olarak Yalova’da tespit edilen zararlıyla mücadelemiz 10 yıldır devam etmektedir. 2021 yılından itibaren de bölgemizde görülmüştür. Hemen 2023 yılında Cide Orman İşletme Müdürlüğünde biyolojik mücadeleyle ilgili bir laboratuvar oluşturduk. Bir yandan da Bursa Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarından getirdiğimiz ‘Torymus Sinensis’ böceğimizi salımlarımız devam etmektedir. Şu ana kadar 8 bin böceği ormanlarımıza saldık. Cide’de laboratuvarda ürettiğimiz ‘Torymus Sinensis’ böceğini salımlarımız bundan sonrada devam edecek” dedi.

“Hem biyolojik mücadele ile hem de biyoteknik mücadele ile dengeyi sağlamaya çalışacağız”
Bir yılda dengeyi sağlamaya çalıştıklarını belirten Şahin, “Kestane gal arısıyla mücadelede son yıllarda gelişen teknoloji ile birde biyoteknik ile mücadelemiz var. Bioteknik mücadelemizde kestane gal arısının uçma zamanı olan Temmuz ve Ağustos aylarında uçup yumurta koymadan gal arısını havada avlamak. Sarı renkte cezbedici polimerden yapılmış tuzaklarımızla kestane gal arısını da havada yumurta koymadan yakalamak amacıyla bütün Kastamonu bölgesini sarı renkteki tuzaklarla donatıyoruz. Geçen yıl uygulamaya başladık bunu ve çokta verimini gördü. Bu sarı tuzak tam uçma döneminde 400 ila 700 arası zararlıyı yakalayabiliyor. Bir yandan zararlının bioteknik mücadelesi ile popülasyonunu azaltarak diğer yandan da faydalı böceğimizi araziye doğal olarak yayılımını ve artırımını sağlayarak bu zararlının popülasyonunu en az seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Zararlı ile mücadelede tüm dünyada şu zamana kadar 10 ila 15 yıl arasında bir yılda denge sağlanmış. Biz, bu süreci 2 yıldır uyguladığımız hem biyolojik mücadele ‘Torymus Sinensis’ böceği salımı ile hem de bioteknik mücadele ile birlikte en kısa sürede daha az bir yılda tamamlayarak dengeyi sağlamaya çalışacağız. Doğaya saldığımız ‘Torymus Sinensis’ yırtıcılarının insanlara ve doğaya herhangi bir zararı yoktur. Sadece ve sadece kestane gal arısının larvalarıyla beslenir, o popülasyonu azaltır. Kestane gal arısı belirle bir süre sonra azaldığında ‘Torymus Sinensis’ böceği de doğal olarak azalacaktır ve dengede kalacaktır" diye konuştu.

“Bu sıkıntılı sürecin içinden devletimizin desteğiyle çıkacağız”
Cide Kayaardı Köyü muhtarı Yaşar Dal ise, “Cide, kestane ağaçlarıyla kaplı, kestane balı yetiştiriyoruz. Önce kestane balı ormanının bakımı yapıldı. Şu anda gal arısıyla savaşabilmesi için ormana böcek saldılar. İnşallah bu sıkıntılı sürecinde içinden devletimiz ve köylülerimizin işbirliğiyle çıkacağız. Bu işin inşallah üstesinden geleceğiz. Kestane ağaçları, gal arısı sebebiyle tırtıl üretmiyor. Üretmediği için arıda kestaneden bal alamıyor. Bu şekilde de bal üretimine ciddi zarar veriyor. Bu yüzden Orman Bölge Müdürlüğü bir çalışma yürütüyor, inşallah bundan sonrada mücadele devam edeceklerini söylediler. İnşallah devletimiz ile birlikte bundan da yüzümüzün akıyla çıkacağız. Bizlerde bu işten mutlu olarak, kestane balını üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : iha

Roman çocuklardan Kadir Gecesi'nde muhteşem ilahi performansı

Hasbeyler Köyü İftar Programına Yoğun İlgi

Kızılay Başkanı Kürşat Yağız'ın acı günü

Adem Sevim Basın Mensuplarıyla İftar Sofrasında Buluştu

Kadın ve Genç Kızılay gönüllüleri iftarda buluştu

Araç Kiralama Kavramının Günümüz Mobilitesindeki Yeni Konumu

Aracınızı Güvenceye Almanın Modern Yolu Kasko Rehberi

Kırlangıç Bayrak Tasarımlarıyla Markanızı Görünür Hale Getirin

Mektebim Kdz. Ereğli'de eğitim öğretime başlıyor

Milletvekili vatandaşın TÜVTÜRK isyanına ortak oldu

20 çeşit meyve fidesi %50 hibe ile satışa sunuldu

Ereylin AVM’de The Burger Kapılarını Açtı!

Hocaların hocası 40 yıl sonra mesleğine veda etti

Aslanlar Paslanmaz Tank ve Paslanmaz Depo Ölçüleri

Engin Aygün dualarla anıldı

Zorunlu Trafik Sigortası: Cebinizi Yakmayan Akıllı Seçimler

Engin Aygün için mevlit okutulacak

Acil Girişi Ulaşıma Kapanma noktasına geldi

Gazeteci Seyfi Boyraz'dan suç duyurusu

OYAK Maden Metalürji geleceğe hazırlanıyor

ÇAKIR: “Kıymetli Ereğli halkı bu çileyi hak etmiyor”

Kdz. Ereğli ayvaya doyacak

Murat Sesli’den dostlarına büyük vefa

Ereylin AVM’den Mağazacılara Tatlı Bir Teşekkür

Genç Yüzücü Salih Tığlı’dan Türkiye Finalinde Üç Başarı

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

Kdz. Ereğli’de KPSS ve MEB-AGS Semineri Düzenlenecek

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..

Gazeteci Bayram Tomakin oğlunu everdi

Yükleniyor

loading

Sahte emeklilik raporu operasyonunda 4 tutuklama talebi

Ereğli-Devrek yolunda kaza:6 yaralı

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

Adem Sevim Basın Mensuplarıyla İftar Sofrasında Buluştu

Aracınızı Güvenceye Almanın Modern Yolu Kasko Rehberi

Kırlangıç Bayrak Tasarımlarıyla Markanızı Görünür Hale Getirin

Acil Girişi Ulaşıma Kapanma noktasına geldi

Gazeteci Seyfi Boyraz'dan suç duyurusu

Ereylin AVM’den Mağazacılara Tatlı Bir Teşekkür

​Zonguldak Mali Müşavirler Odasından Ereğli'de Güçlü Mesaj

Anahtar Parti’nin Zonguldak İl Başkanlığı’na Dilay Yurdumakan Atandı

EREĞLİ’nin YENİ ÇOCUK DÜNYASI: MİNİ SPACE AÇILDI

Ertuğrul: "Ereğli’nin Geleceği İçin Bu Mücadeleyi Vermek Zorundayız"

Kadın ve Genç Kızılay gönüllüleri iftarda buluştu

RolyPoly Kids, Ereylin AVM’de Kapılarını Açtı !

Zafer Partisi Kdz.Ereğli’de Turan Dönemi Başladı

Ereylin AVM’de ünlü yazarların imza günleri başlıyor

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Zonguldaklı gazeteciler, Tahsin Erdem’den özür bekliyor

Direkler Tehlike Saçıyor

Demirtürk uyardı: “Acil önlem alınmalı”

Kdz. Ereğli'de bir gemi karaya oturdu... Mürettebat kurtarılmayı bekliyor...

ÇAKIR: “Kıymetli Ereğli halkı bu çileyi hak etmiyor”

Kdz. Ereğli ayvaya doyacak

Balıkçılar Güvenli Limanlara Sığındı

Yağmur etkisini gösterdi… Çaylıoğlu’ndan geçiş yok…

Kdz. Ereğli OSB’den dereye kimyasal atık

Köprü yıkılmak üzere… İki köy diken üstünde…

Kdz. Ereğli için tehlike uyarısı yapıldı

Şimşekler geceyi aydınlattı

Valilikten toz uyarısı

Saffet Bozkurt, Ormanlı'ya Doğalgaz Müjdesi Verdi

Roman çocuklardan Kadir Gecesi'nde muhteşem ilahi performansı

Hasbeyler Köyü İftar Programına Yoğun İlgi

Kızılay Başkanı Kürşat Yağız'ın acı günü

Ereylin AVM’de The Burger Kapılarını Açtı!

Hocaların hocası 40 yıl sonra mesleğine veda etti

Aslanlar Paslanmaz Tank ve Paslanmaz Depo Ölçüleri

Zorunlu Trafik Sigortası: Cebinizi Yakmayan Akıllı Seçimler

Murat Sesli’den dostlarına büyük vefa

Emektar Öğretmenler 24 Kasım’da Bir Araya Geldi

EREĞLİ’nin MERCAN’ı Mağusa Liman’ı ile geri döndü..