• BIST 100

    9984,93%-0,37
  • DOLAR

    34,01% 0,12
  • EURO

    37,66% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2727,10% 0,12
  • Ç. ALTIN

    4477,44% 0,33

Gençlere örnek olmak için 25 dönüm araziye patlıcan dikti

30 bin patlıcan fidesinden 4 ayda 4 milyon gelir bekliyor

Gündem 17.07.2024 16:50:00 508 0
Gençlere örnek olmak için 25 dönüm araziye patlıcan dikti

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, gençleri tarıma yönlendirmek için futbol sahası olarak kullanılan alana 30 bin adet patlıcan fidesi dikti. Yalman 25 dönüm araziden 4 ayda yaklaşık 4 milyon gelir elde etmeyi bekliyor.

 

Kdz. Ereğli ve farklı şehirlerde turizm ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren Ziraat Odası Başkanı Zafer Yalman, gençlere tarımdan para kazanıldığını göstermek için 25 dönüm araziye 30 bin adet patlıcan fidesi dikti. Maddi durumunun iyi olduğunu ve tarladan elde edeceği gelire ihtiyacı olmadığını belirten Yalman, tarım yaparak çok ciddi rakamların kazanılabileceğini söyledi. Kdz. Ereğli’nin sanayi kendi olarak anıldığını ancak milyonlarca metre kare arazinin boş olduğunu anlatan Yalman, ilçede herkese tarımın yapılabileceğini göstermek için böyle bir işe girdiğini anlattı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Yalman “Kdz. Ereğli’de çiftçilerimize önder olmak, çiftçilerimize tarımın nasıl yapılabileceğini, nasıl para kazanılabileceğini göstermek ve teşvik etmek için bu yıl 25 dönüm araziye il tarım müdürlüğünün çiftçimize %75 hibe desteği kapsamında patlıcan fidesi diktik. Bu 25 bin metre kare araziden 200 ila 300 ton arası ürün elde etmeyi bekliyoruz. İlk hasadımızı 2-3 gün önce yaptık. 20 Mayıs’ta dikmiş olduğumuz patlıcan fidelerini damlama sistemi kurarak, organik gübre kullanarak, herhangi bir kimyasal gübreden uzak durarak çiftçi olarak vatandaşımıza, pazara sunmayı hedefledik. Bölgemizde 150 bin nüfuslu bir ilçede yaşıyoruz, köyleri ile 200 bin. 2-3 ay Kdz. Ereğli bölgesine yetecek patlıcanı hasat edeceğimizi umuyorum. Bugün patlıcanı pazara indirdik. Organik patlıcanı tüm pazarcılarımıza, çiftçi olarak, üretici olarak Kdz. Ereğli pazarında, ziraat odasında veya isteyen yemek fabrikalarına ayırt etmeksizin toptan perakende 20 TL’den tarladan patlıcan veriyoruz. Vatandaş istiyor, biz ise günübirlik topluyoruz, hasat ediyoruz. Vatandaşa evinde ağız tadıyla ve korkmadan yiyebileceği bir ürün hasat ediyoruz. Diyeceğiz ki en sonunda; biz bu kadar para harcadık, bu kadar gelir elde ettik ve bundan da bu kadar mutluyuz diyebilmeliyiz.”

“Burada tarım olmaz dediler, biz yaptık oluyor”
Vatana yan gelip yatarak hizmet edilemeyeceğini belirten Yalman, makamda oturararak Ziraat Odası başkanlığı yapmayacağını söyledi. Ziraat mühendisleri ve teknikerlerin tarlalara girmesi gerektiğinin altını çizen Yalman “Tekniker, Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın tarlaya girmesini istiyorum. Ben Tekniker oldum, ben Mühendis oldum diyerek makamlarda evrak Mühendisliği yapan arkadaşlarımız 17-18 Bin TL’ye çalışmak mecburiyetinde kalır. Gelin kardeşim bu tarımı sizler öğreteceksiniz, sizler uygulayın ve yapın, sizler de para kazanın. Tarım yaparak araba da alabilirsiniz, en güzel tatili de yapabilirsiniz. Ben buna inanıyorum ve güzel gelir kazanacağımızı umuyorum. Yani kısacası aylık gelir hesaplaması yaptığımızda güzel kazançlar olacağına inanıyoruz. Tarımın yapılabileceğine kimse inanmıyordu. Benim için tam olarak 60 günlük serüven. Önceden burası futbol sahası olarak tasarlanmış ancak boş duran bir araziydi. Burada tarım olmaz diyorlardı, sağımız dere solumuz ırmak. Gülüç Irmağından gözümüzün önünde tonlarca su denize akıyor, güneş var. Biz dümdüz ovaları, ırmak kenarlarını fabrika yaptık ve tarımı dağda, bayırda yapmaya çalışıyoruz. Bu alanları geçtiğimiz dönemlerde biz fabrikalarından tarım alanı olarak tarım bakanlığı tarafından işlendi. Yani buralara artık fabrika yapılmıyor. Bu da bir fabrika. Burada 7-8 tane bayan çalışıyor, hasat ediyor, yevmiyelerini alıyor ve evlerinde eşlerine destek oluyor. Burada tarım olmaz mı? Karpuz, patlıcan, biber ve daha birçok şey olur. Şükürler olsun Allah’ıma bizi mahcup etmedi, güzel ürün oluyor. Devlet Tarsim sigortasında da %50 çiftçimize destek oluyor. Devletimiz %75 hibe desteğinde bulunuyor. Ziraat Teknikerimize ve Ziraat Mühendisimize ayrı hibeler var. %60 - %70 oranında hibe destekler var. Devletimiz diyor ki; bugün bu kadar ekonomik krizin altında tüm dünyada aynı, bir tek destekleri kesilmeyen tarım. İstene veriliyor.” Dedi.

 

25 dönüm araziden 4 milyon gelir hedefliyor
Tarımla ilgili olumsuz bir propaganda yürütüldüğünü ve bunun doğru olmadığını savunan Yalman konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bazı arkadaşlarımız gübrenin vs. birçok şeyin pahalılığından tarım yapmak istemiyor. Gübreye zam geliyor ise patlıcana da geliyor. Kimse mağdur değil aynı zamanda ete de zam geliyor, bunlar mazeret değil. Kafelerde oturarak propaganda yapmak değil. Ben bugüne kadar farklı sektörlerde emek harcadım, alın teriyle ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. Patlıcan tarlasından gelecek gelire ihtiyacım yok. Tarım üzerinden de para kazanabileceğimizi gösteriyorum. Çiftçinin malını tüccar alıyor. 3 TL’ye satıyor. Siz de kooperatifleşin, ziraat odaları var bizler yardımcı oluruz, tarlada kalmaz. Ben bugün bu bölgede ne ekilirse ben bunun pazarını bulurum. İhracat ise biz bunu yaparız. Devlet büyüklerimiz bize destek çıkar, çıkmaz değil biz yeter ki üretelim. Bu bölgede sadece sanayi değil, tarım olur olmaz diye bir şey yok. Bizim milyon metre kare yerimiz var, boş duruyor. Bu tarladan senelik 2-3 ürün alabiliriz. Dümdüz sağı solu su olan yerde fındığın ne işi vardır. Fındık orman bitkisidir. Fabrika ne kadar hatalıysa bu alanlarda, bu tür ürünler de bana göre hatalı tabi ki boş kalmasından iyidir ama biz bunu burada örnek olarak gösterip 10 dönüm araziden bu kadar gelir elde ettim deyip kıyaslayıp gösterebilirsen, vatandaşın o ürünü oradan söker dağa, yamaca diker. Onlarda haklı kimse göstermemiş, yapmamış. Biz gösterelim, yapalım ve vatandaşımıza örnek olalım. Anamur cinsi patlıcan diktik bu patlıcanlar aşılı fide hastalıklara dayanıklı. Bu ürün minimum 4-5 ay hasat yapılıyor. Hastalanması zor 2 kg ile 15 kg arasında ürün elde ediyoruz bir fideden. 30 bin tane fide diktik. Hesapladığımızda bu 200-300 ton civarı bir miktar yapıyor. 20 TL’den eğer pazara sürersek 200 tondan 4 milyon lira yapıyor. Bizim buraya toplamda harcayacağımız rakamı da düşünür isek işçimiz, gübremiz ve tüm masraflarımızı hesaplarsak 1,5 milyonu geçmez. 2 milyon para kalır ve güzel bir gelir.”

 


Cildinizi Korumak İçin Avokado Yağlı El Kremleri

Otobüs ile kamyon kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 23 yaralı

Çorum’da etkili olan sağanak yağış ve rüzgar hayatı felç etti

Kayganlaşan yolda otomobil tıra çarptı: 1 ölü

Boş arazideki kolinin ardından evinde de uyuşturucu madde çıktı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

Roma döneminden kalma hamam atıl halde

TFF 2. Lig: Giresunspor: 1 - Nazilli Belediyespor: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden YÖS iddialarına yanıt

Samsun’da fındık işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 yaralı

300 yıllık Karadede Panayırı’nda Hakkı Bulut rüzgarı

Kontrolden çıkan mıcır yüklü kamyon devrildi

Terme’de geleneksel sünnet şöleni

Şavşat 4. Off-Road Oyunları nefes kesti

Kontrolden çıkan otomobil karşı şeride geçip bariyerlere çarptı: 2 yaralı

Başkan Üzeyir Erdoğan güven tazeledi

Çavdaroğlu Mezrası’nda yılların su sorunu çözüldü

Balı fazla kaçıran kedi kendinden geçti

Geceleyin bekçilerin boş arazide fark ettiği koliden 4 bin 47 adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Balıkçıların ağları palamut ve istavrit ile doldu

Gülten ninenin 108 yaşına rağmen hiçbir hastalığı yok

Safran, Düzce’de fındığı ve mısıra alternatif ürün

Baygınlık geçiren yaşlı kadın ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

Ülkü Ocakları’ndan Ali Kınık konseri

Hadrianopolis’te Roma hamamını görünür kılan cam teras ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

Otomobil takla attı: Yaralıların yardımına nöbetten çıkan sağlıkçılar koştu

Kızılırmak Deltası’nda artık engelliler de pedal çevirebilecek

Başkan Sandıkçı: “Tüm öğrencilerimize çanta ve kırtasiye seti hediye edeceğiz”

Balıkçı ağları palamut ile doldu, tezgahtaki fiyatı 75 TL’ye düştü

Sinoplu balıkçıların yüzü palamut ile güldü

Yükleniyor

Evinin Önünden Kayboldu

Defineciler suçüstü yakalandı

Düzce’de uyuşturucu operasyonları: 4 şüpheli tutuklandı

Dehşet anları güvenlik kamerasında

Kamyonun çarptığı ticari taksi yayaların arasına dalıp dereye uçtu: 1 ölü, 4 yaralı

Yaşlı kadın dalgalara kapıldı... Hayat mücadelesi veriyor...

25 işyeri mühürlendi, 62 işyerinin ruhsatı iptal oldu

Maskeli şüpheliler 3 dükkanın camları taşla kırdı

Marketlerdeki fahiş fiyat denetimleri sürüyor

Afgan işçinin ölümü davasında 2. duruşma

Çorum’da etkili olan sağanak yağış ve rüzgar hayatı felç etti

Kayganlaşan yolda otomobil tıra çarptı: 1 ölü

Boş arazideki kolinin ardından evinde de uyuşturucu madde çıktı

Düzce, Zonguldak ve Bartın için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı

Roma döneminden kalma hamam atıl halde

TFF 2. Lig: Giresunspor: 1 - Nazilli Belediyespor: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden YÖS iddialarına yanıt

Samsun’da fındık işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 18 yaralı

300 yıllık Karadede Panayırı’nda Hakkı Bulut rüzgarı

Kontrolden çıkan mıcır yüklü kamyon devrildi

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Seçim bitti, çalışmalar durdu… Kdz. Ereğli’ye ceza mı kesildi?

Zonguldaklı gazeteciler, Tahsin Erdem’den özür bekliyor

Direkler Tehlike Saçıyor

Demirtürk uyardı: “Acil önlem alınmalı”

Kdz. Ereğli'de bir gemi karaya oturdu... Mürettebat kurtarılmayı bekliyor...

ERDEMİR yönetimi TSO'yu ziyaret etti

Mancar suşi geldi

Minyatür kütüphaneye zarar verenlere tepki

Karabük'te acıkan ayı

Kdz. Ereğli OSB’den dereye kimyasal atık

Köprü yıkılmak üzere… İki köy diken üstünde…

Kdz. Ereğli için tehlike uyarısı yapıldı

Şimşekler geceyi aydınlattı

Valilikten toz uyarısı

Saffet Bozkurt, Ormanlı'ya Doğalgaz Müjdesi Verdi

Armutçuk Madenci İlkokulu Öğrencileri Fidan Dikti

Kafkametler'in kayıp 7 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor

Alaplı'da 100 yıllık ahşap ev yıkıldı

Zonguldak'ta fırtına sonrası hayat normale dönüyor

Tedavi edilen şahin yeniden doğaya kavuştu

Kişisel Bakım Öz Güveni Yükseltiyor

Ereylin AVM bünyesine yeni bir marka kazandırdı

2 metrelik yılan vatandaşı korkuttu

İndirimi duyan mağazaya akın etti

Eski Dışişleri Bakanı son yolculuğuna uğurlandı

Düzce’de 24 saatte 8 anız yangını çıktı

Emekli çift 7 metrelik tekne ile Türkiye turunda

İşte Kurban Bayramı hakkında merak edilenler...

Türküleri işaret diliyle yorumladılar

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1
1.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
2.Galatasaray 3 3 0 0 6 9
3.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
4.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
5.İstanbul Başakşehir 3 2 0 1 5 7
6.Göztepe 4 1 0 3 2 6
7.Samsunspor 3 2 1 0 2 6
8.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
9.Konyaspor 4 1 2 1 -2 4
10.Sivasspor 4 1 2 1 -2 4
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 4 1 2 1 -5 4
13.Gazişehir Gaziantep 2 1 1 0 0 3
14.Bodrum FK 4 1 3 0 -4 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1